Четвъртък Мар 28

Започва Musikmesse 2017

imageКеф!

От 5-ти до 8-ми Април ще се проведе поредното издание на Фракнфуртския панаир Musikmesse.

 

 

И така, ето че отново сме на прага на най-голямото международно търговско изложение за музикални инструменти, апаратура, литература, продукция и бизнес в Европа. Отново дойде времето в което във Франкфурт, музикалната индустрия ще покаже всичко най-ново и ще ни даде възможност да си сверим часовниците. Какво представлява самото изложение съм описвал и снимал многократно, за това сега искам да се спра основно на очакванията и анонсите на тазгодишното издание.

Започваме с китаристите и барбанистите. Изглежда тези два инструмента пораждат най-голям интерес защото тази година от панаира са предвидили "Brandworld" - това ще са специално обособени пространства, които ще бъдат разделени на секции: Лагер, Колеж, Академия и  място, където ще се представят производителите.

Лагерът ще представлява отделна мини зала в голямата зала, където идеята е известни музиканти да изнасят нещо като открити уроци. Целта е публиката да е максимално близо до изпълнителя, толкова близо, че  да може да види всеки един детайл от оборудването на изпълнителя, както и неговата техника на свирене. KORG всяка година правят подобно нещо само че за клавирите Kronos като Джордан Рудес (Dream Theater) прави 2 сеанса дневно, на които е много трудно да се доредиш, чака се с часове. Като гледам листа с участниците си мисля, че и при китарите и барабаните също ще е така.

Колежът ще представлява уоркшопи и мастър класове на известни музиканти а в Академията ще има демонстрации на инструменти от най-висок клас, разбира се от музиканти отговарящи на качеството на инструмента.

Да кажем нещо и за самите музиканти, които ще бъдат на тези Brandworld събития. При китаристите ще видим: Steve Stevens, Jeff Waters - Annihilator,  Herman Li - Dragonforce, Jen Majura - Evanescence, Magnus Karlsson - Primal Fear и др. А зад барабаните ще видим: Alex Landenburg - Rhapsody,  Chris Coleman, Will Hunt - Evanescence, BLS, Karl Brazil, Marcel van Cleef, Veronika Lukesova и др.

Друга нова инициатива за китаристите е Pedal Mania, това ще е място, където ще могат да се тестват над 250 вида педалчета в различни комбинации. За първи път ще бъде представен новия педалборд RockBoard на Warwick. Като организаторите са осигурили за тестовете качествени китари,  усилватели и слушалки. За какво са ви слушалки? Шумът в залата е толкова силен, че ви трябват ако искате да чуете нещо в детайли. Аз си нося лични in ear слушалки защото изолират най-хубаво, но и тези които са предоставени не са никак лоши.

За тези които се интересуват от звукозапис, смесване и мастериране, организаторите са предвидили Sound & Recording Lounge - това ще е "тихичко местенце" ( в сравнение с останалите зали ), където ще могат да се видят и чуят доста устройства в подходяща среда.

Продължавам с нещо, което всяка година го има но винаги ме впечатлява - Music4Kidz. Това е специално място, където децата могат да пробват всякакви инструменти и евентуално да се насочат към който им допадне най-много. Има всякакви инструменти в детски размери. И винаги е пълно с деца. Идват целия клас или група от детската градина, и остават цял ден на панаира. Носят си сандвичи по някое време сядат, където им падне, хапват, почиват си малко и продължават. Адски съм впечатлен от идеята. Всички знаем,че при нас детето започва да "свири" на инструмент, който искат родителите му а не то самото.

Завършвам с музикалния фестивал. Казвал съм и друг път, че може да идеш на панаира и през цялото време да гледаш концерти, без да ти писне. Всеки ден от сутрин до вечер има поне 10 официални сцени, където свирят рзлични групи и изпълнители. И това без да броим ендорсърите на производителите, които си свирят на щандовете на съответните фирми. Те разбира се не свирят постоянно има си график. Но да се върнем на Фестивала. Мотото тази година е "От класика до пънк".  Ето и част от изпълнителите: Till Brönner,  Branford Marsalis Quartet & Kurt Elling, Extrabreit, David Garrett, Steve Stevens & Band със специален гост  Gus G и др.

И така, нямам търпение да видя отново всичко това. Тази година muzikant.org отново имамa покана от самия панаир, чрез Интер Експо Център и отново ще се опитам да ви покажа всичко интересно от там. Така, че до утре!