Четвъртък Мар 28

MusikMesse 2017 ден първи

imageДен 1

Новини от Kremona, Entelope, Yamaha, Korg, Radial и други.

 

 

Започна MusikMesse 2017! Както ви анонсирах преди няколко дни във Франкфурт, за поредна година се провежда международното изложение за музика и всичко свързано с музиката - MusikMesse. За да бъда точен изложенията са две MusikMesse и ProLight & Sound. Организаторите ги разделят логически на две, но се провеждат на едно и също място. Няма да навлизам в подробности коя зала към кой точно панаир се води, защото не мисля, че е толкова важно а и е объркващо. Повечето фирми са избрали да се представят на едното място, в една зала. Например ако произвеждат китари, усилватели и PA системи, не желаят да са в 3 отделни зали и са си избрали една. А Yamaha дори си имат собствена зала, където освен техния бренд представят и дъщерните си като Line 6. 

Още първия ден започна много силно за мен. Успях да разгледам залите за звукозапис, акустични инструменти, микрофони и озвучение, както и залата на Yamaha. Няма да ви разказвам събитията хронологично ами по-скоро ще се опитам да извадя интересните акценти. 

 

Започваме с българските представители от гореизброените зали и по-точно тези, които представиха нещо ново.

Кремона показаха нов модел на високия клас акустични китари с метални струни или R серията. Новият модел е R35 orchestral. Това се явява като вариация на R30, материалите са същите но новия модел е с малко по-широк гриф, както и с различни ключове. 

В по-ниския клас китари, Кремона пуска Green Globe серия за моделите S65C (класическа) и М10 (уестърн). Green Globe се произвеждат в подкрепа на CITES конвенцията ( https://www.cites.org/eng/disc/what.php ), която има за цел да запази изчезващите видове във флората и фауната на земята. Оказва се, че доста от дървесината от която се произвеждат китари е застрашена. За това лютиерите от Казанлък са направили “ЕКО” китари, в които са заменили африканския махагон и индийския плисандър с клен и амарант. Похвално! При това китарите си звучат страхотно. 

Последната новост от Кремона е Китарлеле (guitalele) Willy William special edition. Интересен инструмент, изглежда като мини китара но звучи като укулеле. 

Нещо много интересно ми направи впечатление, за качеството на китарите Кремона красноречиво говори фактът, че на щанда на Elixir, абсолютно всички струни за акустична китара се демонстрираха с китари Кремона! Струните за електрически - с Фендери. Американски. 

Повече снимки от щанда на Кремона както и всичко най-интересно от панаира можете да намерите в галерията, която се намира на сайта, долу в дясно.

 

Другият производител от България, който показа нещо ново са Antelope Audio. 

Най-впечатляващо от техния щанд беше прототипът на Goliath HD (http://en.antelopeaudio.com/products/goliath-hd/) - 64 канален аудио интерфейс с HDX, USB3 и Thunderbolt връзка! Като добавим и MADI (to Dante Bridge), ADAT, S/PDIF и DB25 , това си е най-универсалната от към интерфейси за свързване звукова карта. Поне аз  не знам за друга такава. Естествено вътре са сложили и убийствените конвертори с които Antelope са известни на западния пазар. Продукта е предвиден да работи с Pro Tools HD, както и всички останали DAW. Ще бъде на пазара до няколко месеца. 

И като казахме Pro Tools HD, веднага трябва да споменем още един нов продукт, който е направен да работи с този софтуер - Orion 32 HD (http://en.antelopeaudio.com/products/orion32-hd/). Както правилно можете да се досетите от името, това е 32 канален аудио интерфейс. Това за което не можете да се досетите е че има HDX, USB3, MADI, ADAT и S/PDIF свързаност. 

Последната новост, към което искам да насоча вниманието ви днес от щанда на Antelope Audio е Zen Studio+ (http://en.antelopeaudio.com/products/zen-studio-plus/).

Звукова карта с 20 входа и 8 изхода. Свързаността и тук е отлична - Thunderbolt , USB3, DB25, ADAT и S/PDIF. Качеството на конверторите и акуратноста на часовника са традиционните за Antelope Audio. 

 

Много съм горд с родното производство споменато по-горе. И Кремона и Антелопе произвеждат продукти, които са наистина на световно ниво. Иска ми се да има повече места в България, където човек да може да тества широката гама от техните продукти. Наистина си заслужава.

 

 

В залата на Yamaha имаше много неща, но за мен най-интересно бяха китарите. Можете да видите снимки на другите продукти в галерията на първа страница на сайта. Та това до което се докопах да пробвам бяха Revstar серията китари. Производителят казва, че е черпил вдъхновение за визията ( за звука определено не :) ) от старите моторетки на Лондон и Токио. Първото ми впечатление беше, че са много тежки. Свалих 2-3 и според мен тежат поне 5-6 килограма. Много добра изработка, на пипане ми харесаха също. Отделих внимание повече на една китара модел: RS720B. Има китари които само като ги пипнеш и видиш колко тежат ти е ясно, че свирят добре, без дори да ги включиш. RS720B е точно такава.

Разбира се аз я включих. За тестове от Yamaha бяха предоставили THR моделинг усилвателите и на мен ми се падна точно HiGain моделът THR10X. Мога да кажа добри думи и за китарата и за усилвателя в този аспект. Просто реже глави. Много ми се щеше да я пусна през някой от новите Line6 процесори, обаче нямаше как. Чистият звук също ми се стори добре, но THR10 има само един чист канал, така че нямам много богати впечатления.

 

Забравих да ви кажа, че хвърлих едно око и на Music4Kidz. Слагам тук една снимка, другите ги вижте в галерията. Няма нужда от думи.

На щанда на KORG успях да видя “новите” клавири Kronos LS и SV1 red. Сложих думата нови в кавички защото те реално не са нови ами са модификации на утвърдени вече продукти. SV1 red е същото като SV1, само че е металик червено и изглежда по-хубаво. 

Kronos LS предлага малко по-лека клавиатура от колкото предшествениците си и съответно е по-лек и на килограми - с около 6 кила!!! Има го само във вариант за 88 клавиша. Функционалността е идентична с предишните Kronos-и, предлага се със новата операционна система 3.1. Външния вид също е пипнар малко като цветове и изглежда по-секси. За съжаление не можах да го пипна защото имаше само два броя за тест и имаше опашка. 

 

От Radial представиха също някои новости, от които аз ще ви обърна внимание на часто от китарджийските такива. 

Cab-link е пасивна джаджа, която позволява да свържете усилвател с два кабинета. Като хитрото тук е че можете да ползвате кабинети с различен товар, както и да ги свържете паралелно или последователно.

JDX Direct Drive пък представлява амп симулатор и директ бокс в едно. Това е много удобно за запис и след това реамп. Симулациите са доста прилични, дори от Radial казаха че спокойно може да се ползват за свирене на живо, но няма как да си превключвате каналите. Все пак основното предназначение е за запис.

И накрая завършвам с две изпълнения на живо, които ме впечатлиха най-много днес. 

Първото е на един арфист - Саша Болдачев. Името му е руско, но май живее в Германия. Свири на електронна арфа, и ползва ефекти за китара. Чуйте го, ще ви е интересно.

Другото впечатляващо изпълнение е на една французойка - Illona Bolou. Не се наемам да го изпиша на български. Тази мацка свири уникално!! Стилът е нещо като перкусионна китара и аз снимах един кавър на Майкъл Джексън - Smooth Criminal. Непременно го вижте!

Вижте и другите видеа в нашиа youtube канал. Има доста интересни неща.